Yoga met beperking

yoga met beperking

Yoga biedt ook kinderen met een beperking vele voordelen. Zo is bewezen dat kinderen door yoga sneller spierkracht op kunnen bouwen, het evenwicht gestimuleerd wordt en flexibiliteit ontwikkelt. Door middel van specifieke speelse oefeningen kun je beide hersenhelften trainen en ontwikkelen, en het kind door middel van simpele geleide relaxaties te leren ontspannen.

Bij een kind met een beperking heb je, net als bij alle andere kinderen, te maken met een uniek persoon. Ieder kind is anders. Daarnaast speelt er natuurlijk wel de ontwikkelingsstadium van het kind een grote rol.

Daarom is het voor mij belangrijk om eerst het kind goed te leren kennen door middel van observaties, vragenlijsten en gesprekken met ouders of verzorgers.

Ik let er bijvoorbeeld op hoe ver is het kind met betrekking tot de spierkracht , flexibiliteit en evenwicht. Verder bekijk ik tot hoever het lichaamsbewustzijn bij het kind ontwikkeld is. Bij het opbouw van de lessen anticipeer ik voortdurend op de mogelijkheden en behoeftes van het kind.

“Wat mijn yogalessen anders maakt is het feit dat ik de lessen minimaal voorbereid. Ik stem altijd af op de energie en behoeftes van mensen die op dat moment mijn lessen volgen en laat de beweging en verbinding  ontstaan”.

Ibe is een tiener met Syndroom van Down. Sinds 2017 beoefent hij samen met mij regelmatig yoga en hij vindt het geweldig. Zijn lichaamshouding is mede door yoga verbetert en in de houdingen zie ik steeds meer kracht en balans terugkomen. Zijn motoriek en lichaamsbewustzijn zijn ook aanzienlijk beter geworden.

Yoga is zijn hobby geworden. En hij deelt zijn hobby graag met anderen via zijn eigen Instagram account en YouTube kanaal.