Kinderyoga/Tieneryoga

Kinder- /tieneryoga Iveta Hanusova

Kinderyoga

Met kinderyoga gaan de kinderen door middel van beweging, meditatie, spel en fantasie op een ontdekkingsreis naar zichzelf. Kinderyoga heeft als doel om elk kind in zijn of haar kracht te zetten en hen te leren ervaren dat hij of zij er mag zijn. In de kinderyoga staat de aandacht voor het individu centraal.

Kinderyoga helpt je kind bijvoorbeeld om:

Bewuster te worden van het lichaam.

Grenzen te ontdekken en deze te leren stellen.

Het lichaam te versterken en soepel te houden.

Op de juiste manier te leren ademen.

De concentratie te verbeteren.

Te leren ontspannen.

Contact te maken met zichzelf en de ander.

Vertrouwen te hebben in zichzelf en in de ander.

Kinderyoga heeft nog veel meer positieve effecten op het gedrag, de lichamelijke en de psychische gesteldheid van kinderen. Tijdens mijn afstudeerfase (HBO Toegepaste Psychologie) heb ik in samenwerking met Helen Purperhart (www.kinderyoga.nl) en uitgebreide onderzoek naar deze effecten verricht. Wil je er meer over weten kijk dan hier.Effecten van yogatherapie bij kinderen.

In mijn yogalessen maak ik gebruik van allerlei materialen uit de natuur, spelmateriaal, yogaknuffels, mooie tekenspullen en natuurlijk de fantasie van de kinderen! Vaak staan de lessen in het teken van een thema dat gerelateerd is aan de natuur en de seizoenen.

Rondom het gekozen thema worden vervolgens een aantal oefeningen gedaan waarbij afwisselend gewerkt wordt met dynamische yogahoudingen en ontspanningsoefeningen. De les wordt rustig afgesloten met een meditatie, een visualisatie oefening of met een creatieve opdracht. De verschillende lesonderdelen worden ondersteund met bijpassende muziek.

Bij mooi weer worden lessen ook buiten in de natuur gegeven. Ik werk met kleine groepen zodat ieder kind zich veilig voelt en voldoende aandacht en ruimte krijgt. In de les werken de kinderen individueel of met elkaar. De lessen duren ongeveer een uur.

Kinderyoga is niet competitief, alles is goed en iedereen kan meedoen!

Tieneryoga

Tieners krijgen te maken met de vorming van een stukje identiteit, eigenwaarde en lichamelijke veranderingen. Dan zijn krachtig in je schoenen staan, zelfvertrouwen en een goed zelfbeeld hele belangrijke dingen. In de lessen voor tieners wordt het speelse van de kinderyoga, vervangen door de uitdaging van hatha-yoga.

In de lessen ga je opzoek naar je lichamelijke grenzen, zonder hier een prestatie aan te verbinden. Door yoga te doen, word je bewuster van jezelf en van je omgeving. Je wordt zowel lichamelijk als geestelijk sterker, waardoor je niet zo snel uit je evenwicht te halen bent. Je wordt zelfbewuster en krachtiger. Dit helpt je bij het bepalen wat jij wilt en wat echt bij je past. Yoga kan helpen om dicht bij jezelf te blijven en zo het mooie in jezelf te ontdekken, los van alles wat er op je af komt.

Bij mooi weer worden lessen ook buiten in de natuur gegeven. Ik werk met kleine vaste groepen zodat ieder tiener zich veilig voelt en voldoende aandacht en ruimte krijgt. De lessen duren ongeveer een uur.

In de les besteden we aandacht aan:

Aarden

Bewustzijn

Balans

Yogahoudingen

Expressie

Samenwerking

Meditatie en ontspanning

Tieneryoga Iveta Hanusova