Yogatherapie is een nieuwe, populaire en krachtige beweging. Yoga als therapie kan op verschillende manieren worden ingezet. Veel studies hebben ook de effectiviteit van Yoga als aanvullende therapie bij verschillende gedrags- en gezondheidsproblematiek aangetoond. Yoga onderscheidt zich van gymnastiek en fitness door bewust de adem, houding en beweging te integreren. Psychische klachten kunnen door middel van lichamelijke houdingen en oefeningen verminderen of zelfs opgelost worden. Volgens de Yogafilosofie is de adem een schakel tussen lichaam en geest. De adem geeft een waarneembare fysieke aanwijzing van de emotionele en mentale staat van een persoon. Bijvoorbeeld bij de emotionele of mentale verstoringen wordt de ademhaling onregelmatig en een rustige en regelmatige ademhaling duidt op een kalme psychische staat. Bij een stressvolle levensstijl vernauwen langzaam de luchtwegen waardoor vooral de uitademing verstoord wordt. Alleen wanneer de adem vloeiend stroomt kan er sprake zijn van innerlijke rust en kracht om de dagelijkse moeilijkheden te overwinnen. Door regelmatige beoefening van Yoga houdingen en ademhalingstechnieken zal het zelfbewustzijn gaan groeien en vele lichamelijke en/of psychische klachten zouden verminderen.

De wetenschappelijke bevindingen bij volwassenen suggereren dat het praktiseren van Yoga de symptomen van angst vermindert, de ontspanning bevordert, verbetert de hypertensie, en vermindert de coronaire hartziekt, stress, depressie en pijn. Yoga bevordert het dalen van het cholesterolniveau en het stijgen van het histamine niveau in het bloed wat kan helpen bij de bestrijding van verschillende allergieën. Het vermogen van Yogaoefeningen om de bloedstroom te reguleren wordt bestudeerd voor mogelijk gebruik in de behandeling van kanker. Wetenschappers staan te popelen om te zien of het beperken van een bloedstroom naar een tumor, de groei hiervan zal kunnen vertragen. Beoefening van Yoga verbeterde verschillende aspecten van de slaap in een geriatrische populatie. Veel studies hebben de effectiviteit van Yoga als aanvullende therapie aangetoond bij angst, obesitas, alcoholmisbruik en tabaksverslaving, menopauze, menstruele problemen en premenstruele spanning, artritis en reuma, rug- en nekpijn, slapeloosheid, migraine, zenuw- of spierziekte, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk, astma en bronchitis, kanker, diabetes en aambeien. Yoga wordt op steeds grotere schaal gebruikt voor de vermindering van pijn en angst die vaak gepaard gaan met bepaalde chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, migraine, hypertensie, en artritis. Regelmatig Yoga beoefenen voor langere periode bevordert de ontwikkeling van self-efficacy (geloof in eigen kunnen). Self-efficacy en goed psychisch functioneren zijn gerelateerd aan een beter fysiek functioneren bij patiënten met chronische pijn en ziekte. 

Sommige wetenschappelijke theorieën suggereren dat bewuste adem controle de autonome functies zoals hartslag positief kan beïnvloeden, maar ook emotie, stress en cognitie. De literatuur ondersteunt deze gedachte. Het gevoel van eigenwaarde als gevolg van nieuwe vaardigheden, afleiding van negatieve gedachten en fysiologische veranderingen, zijn ook voorgesteld als voordeel. Het onderzoek naar de effecten van Hatha Yoga en meditatie toont aan dat het regelmatig praktiseren van Yoga een verbetering van de cardio-respiratoire prestaties en psychologische welzijn veroorzaakt. Hun bevindingen suggereren dat Yogaoefeningen kunnen worden gebruikt als psychofysiologische stimuli om de endogene secretie van melatonine te verhogen, die op zijn beurt verantwoordelijk zou kunnen zijn voor een verbeterd gevoel van welzijn. Veel studies tonen de effecten van Yoga-ademhaling op het functioneren van de hersenen op fysiologisch niveau aan, maar de achterliggende mechanismen werden nog niet verklaard. Kriya Yoga is een specifieke ademhalingstechniek die angsten, depressie, dagelijkse stress, posttraumatische stress en stress gerelateerde aandoeningen bij chronische ziektes vermindert. Gegevens van studies naar depressie suggereren dat Yoga net zo effectief als medicatie kan zijn.