Over mij

Over Iveta Hanusova

Ik ben opgegroeid in Tsjechië, in een land vol heuvels en bossen. Al van kleins af aan voelde ik me sterk aangetrokken tot de natuur. Ik speelde veel buiten en had een sterke band met de dieren, bomen en planten in mijn omgeving. In de natuur voelde ik me veilig, vrij en gelukkig. Ik vond er plezier maar vaak ook troost.

Ik kom uit een land dat voornamelijk atheïstisch is maar waar sprookjes, mythen en mystieke spiritualiteit een sterke traditie hebben. Ondanks dat in mijn familie niemand gelovig was, heb ik op mijn zevende levensjaar veel interesse gekregen voor christelijk geloof en begon ik met het volgen van bijbellessen. Ik werd vooral gefascineerd door de verhalen, het idee dat er iets groter was dat een mens, en ik vond de energie in de kerk en op de kerkhoven geweldig. Toen al voelde ik ergens het verband tussen God vanuit bijbel en de natuur. Sindsdien begon ik ook met het bidden. Elke avond voor het slapen gaan uitte ik mijn dankbaarheid voor wat ik had en sprak ik mijn wensen voor de toekomst uit. Dit doe ik nog steeds.

” Wanneer ik in de rol van Yogadocent op de mat zit is het een hele andere ervaring. Ik voel dat ik er niet voor mezelf ben, ik ervaar de mensen in mijn nabijheid en de verbinding met hun.”

Met de jaren werd mijn voorliefde voor spiritualiteit steeds groter. Op mijn zestiende levensjaar heb ik mijn eerste spirituele boek gekocht (Kundalini en Chakra Werkboek van Jonn Mumford). Ik kan me zo goed herinneren met hoeveel enthousiasme, opwinding en nieuwsgierigheid ik dit boek vele malen heb bestudeerd. Ook nu, twintig jaar later, blader ik er nog wel eens in. Ondanks dat ik in die tijd de theorie niet kon plaatsen en de meeste oefeningen nog niet kon uitvoeren, werd mijn behoefte aan meer soortgelijke  informatie en belevingen getriggerd. Niet lang daarna heb ik mijn eerste Yogadocente ontmoet. Het was een petite zeventigjarige dame met lang wit haar en een zachte uitstraling. Ik werd betoverd door haar Yogalessen en sindsdien haastte ik me elke week vanuit mijn dansles naar de Yogales. Achteraf gezien heeft dit veel voor mijn gezondheid en voor mijn persoonlijke ontwikkeling betekent.

Sinds mijn vroege puberteit kreeg ik door een aantal kleine aangeboren afwijkingen aan mijn bewegingsapparaat steeds vaker serieuze problemen met mijn rug en schouders. Hiervoor werd ik jarenlang behandeld door middel van fysiotherapie. Toen ik met Yoga begon viel me op dat vele Yogabewegingen leken op de oefeningen vanuit fysiotherapie. Maar door de manier en tempo waarop ze aangeboden werden tijdens de Yogales, kon ik ineens voelen en begrijpen waarom ze heilzaam waren voor mijn lichaam. Dat was voor mij echt een eyeopener. Ik werd langzamerhand meer bewust van mijn lichaam en werd er steeds meer mee verbonden. In tegenstelling tot wat mijn arts voorspelde werden mijn klachten met de jaren minder en later verdwenen ze bijna helemaal.

Over Iveta Hanusova

Naast het verbeteren van lichamelijke klachten heeft Yoga ook veel bijgedragen bij het oplossen van mijn psychosomatische ademproblematieken. Al sinds dat ik een meisje van twee jaar was had ik regelmatig last van adem te kort. In mijn kindertijd ademde ik ook dikwijls alleen door mijn mond, neusademhaling voelde toen onmogelijk. Vaak had ik een zwaar gevoel op mijn borst en kon ik niet genoeg adem binnen krijgen. Ondanks dat dit door mijn moeder en later ook door mijzelf bij de arts vaak werd aangegeven, is er nooit een diagnose gesteld. 

Door het beoefenen van Yoga en door mijn emotionele bewustwording tijdens studie Toegepaste Psychologie kreeg ik meer inzicht. Het werd me duidelijk dat mijn lichaam op deze manier reageerde op stress of op te veel prikkels. Dankzij Yoga heb ik geleerd om mijn ademruimte te vergroten en de spieren die er bij betrokken zijn te ontspannen. Maar wat nog belangrijker is, ik heb geleerd naar mijn adem te luisteren en daarop te anticiperen. Mijn adem is nu mijn beste raadgever.

Over Iveta Hanusova

Ook op mentaal niveau werd ik door Yoga geraakt. Naast mijn stoere sterke houding die tijdens mijn opvoeding aangemoedigd werd, durfde ik langzamerhand ook naar mijn zachte innerlijke stem te luisteren. Ik werd als het ware steeds meer mezelf en steeds minder een kopie of afspiegeling van mijn ouders. Op mijn negentiende werd ik een vegetariër, een grote en moeilijke stap in een omgeving waar het niet eten van vlees volkomen ondenkbaar is. En toen ik twintig jaar was heb ik mijn gevoel vol vertrouwen gevolgd en ben ik van de een op andere dag naar Nederland vertrokken.

In Nederland wilde ik graag gaan studeren. Maar eerst heb ik tweeënhalf jaar als au-pair gewerkt. In deze periode had ik veel vrije tijd die ik onder andere besteed aan het volgen van allerlei Yogalessen en andere spirituele of creatieve cursussen. Het was een fijne en moeilijke tijd tegelijk. Ik was vrij, ver weg van mijn familie met hun patronen en verwachtingen. Maar ik was ook ver weg van de natuur zoals ik die kende, mijn vertrouwde diepe bossen en heuvelachtige weilanden waarmee ik me zo verbonden mee voelde. Deze verbinding en gemis werd me pas toen duidelijk, tot die tijd was het iets vanzelfsprekends. Tijdens de yogalessen die ik toen volgde kwam ik tot een mooie ontdekking. Terwijl ik met yoga bezig was voelde ik het bekende gevoel van verbinding, opgaan in iets groters, net zoals in de natuur.

Tijdens deze periode heb ik de Nederlandse taal geleerd en kon ik eindelijk gaan studeren. Ik koos voor de HBO opleiding Toegepaste Psychologie. Mijn studietijd heb ik volledig benut. Naast het vergaren van kennis en het ontwikkelen van competenties die behoren tot de wetenschap ter psychologie, heb ik binnen de opleiding ook mijn eigen paadjes gevolgd. Zo koos ik voor projecten, werkstukken en onderzoeken, thema’s die voor mij interessant waren en bij mijn persoonlijke ontwikkeling pasten.

In mijn afstudeerjaar heb ik besloten om een onderzoek te verrichten naar de effecten van Yoga als therapie bij kinderen. Dit onderzoek heb ik in samenwerking met Helen Purperhart met veel passie en inzet uitgevoerd. Tegelijkertijd heb ik bij haar een aantal opleidingen gevolgd, en heb ik me zo in de wereld van kinderyoga verdiept. Na mijn afstuderen begon ik al snel met het geven van kinderyogalessen en later ook met lessen voor tieners. Het voelde echt alsof ik mijn roeping had gevonden. Ik was zo vol van enthousiasme over Yoga en de effecten ervan bij kinderen dat ik mijn bevindingen zielsgraag verder wilde delen. Ik zocht contact op met de Tsjechische Associatie van Kinderyoga en een paar maanden later gaf ik via hun in Praag mijn eerste training “yogatherapie voor kinderen”. Sindsdien heb ik nog vier andere gecertificeerde trainingen voor professionals (kinderyogadocenten, leraren, logopedisten, fysiotherapeuten, . . .) ontwikkeld, die ik met enige regelmaat in Tsjechië geef. Deze ontmoetingen zijn voor mij altijd waanzinnig leuk en leerzaam.

In 2016 werd ik gevraagd om af en toe bij de yogalessen voor volwassenen in te vallen. Dat vond ik een leuke uitdaging. In de eerste instantie was het een beetje onwennig en spannend maar al snel voelde ik me ook hier helemaal thuis in. Wanneer ik een Yogales volg voel ik de energie stromen, ben ik bewust van mijn lichaam, mijn adem en vaak ook mijn emoties. Het is een reis naar binnen, soms aangenaam en soms confronterend. Wanneer ik in de rol van Yogadocent op de mat zit is het een hele andere ervaring. Ik voel dat ik er niet voor mezelf ben, ik ervaar de mensen in mijn nabijheid en de verbinding met hun. Misschien klinkt dat een beetje vreemd maar ik voel de veranderingen in energie door de Yogahoudingen tijdens de les en anticipeer daarop zodat er in volle aanwezigheid en bewustzijn een liefdevolle flow ontstaat. Als ik een Yogales geef ben ik in verbinding, vertrouw ik op mijn kennis en laat ik me leiden door mijn intuïtie. Omdat Yoga al zoveel jaren mijn grootste passie is en het delen van mijn passie middels Yogalessen voor mij zo natuurlijk aanvoelt, heb ik 2017 besloten om het officieel te maken en mezelf een driejarige Yogadocentenopleiding te gunnen. En langzamerhand werd mijn leven een groot Yoga avontuur. Ik sta op met Yoga, ik leef Yoga en ik ga met Yoga naar bed. Het volgende cliché is absoluut van toepassing: “Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet.”